Camerapositie in interviews

De camerapositie bepaalt in grote mate de sfeer en impact van de talloze interviews die dagelijks op tv en internet voorbijkomen. In grote lijnen kun je een aantal soorten interviews onderscheiden. Niet naar inhoud, maar naar situatie:

  • Interviews op en rond de sportvelden
  • Interviews met politici en bestuurders
  • Interviews in de studio
  • Interviews in documentaires/portretten
Tip 1

Op het sportveld is het erg druk en chaotisch, vooral na een emotionele, spannende en/of beslissende wedstrijd. Of je nou voor een portret of voor een tv-programma een opname maakt, let altijd op de stand van de camera (=positie van de onderwerpen).

Omdat het zo druk is, is het vaak lastig om de sportman/vrouw goed in beeld te krijgen.

Op de foto zie je hoe het niet moet. Hier staat de interviewster veel te centraal en de sportman staat niet goed met zijn gezicht in beeld. Kan dit beter? Ja!

-Ga met de camera meer frontaal tegenover de sporter staan.

-Als dat niet gaat, instrueer de interviewer dat hij/zij de positie van de sporter wijzigt. Een alerte interviewer kan in deze situatie wonderen verrichten. Het gaat immers om de emoties van de sporter die net heeft gewonnen of verloren! Dat gezicht moet in beeld.

interview-op-het-sportveld-1200bij800

 

Tip 2

Kijk eens goed naar deze foto. Ik weet dat u hem zeer acceptabel vindt en wellicht ook mooi en/of interessant. Het is een goede foto. Maar realiseer je wel dat de persoon op de foto RECHT in de camera kijkt. Voor fotografie is dat zeer gebruikelijk, voor video en film opmerkelijk genoeg juist niet.

  • Ga als interviewer altijd VLAK NAAST de camera zitten, zodat de geïnterviewde altijd VLAK LANGS de camera kijkt. Dat vergroot de betrokkenheid van de kijker. Je zit dichter op de emotie (gezicht en ogen) van de geïnterviewde.
  • Zorg er in deze situatie voor en let erop dat de interviewer niet in beeld is of kan komen. Eén (verkeerde) hoofd- of handbeweging van de interviewer kan dat mooie shot, die indrukwekkende close up volledig verknallen.
interview-voor-een-portret-1200bij800

 

Tip 3

Zit de interviewer ‘over shoulder’ in beeld, let dan op het volgende.

‘Over shoulder’ brengt het gevaar met zich mee dat de hoeveelheid ruimte in beeld te veel door de interviewer wordt opgeëist. In dit voorbeeld is de interviewer donker gekleed en de hoofdpersoon licht.

De interviewer is te veel op de voorgrond. De geïnterviewde wordt te ‘iel’. Denk dus aan de kleding!

 

 

interview-met-interviewer-over-shoulder-1-1220bij800

 

Tip 4

Indeling van het beeld is belangrijk. Iets meer inzoomen en de camera wat naar links, maakt de hoofdpersoon in het wit groter en dus sterker/krachtiger aanwezig en zet de interviewer wat meer op de achtergrond.

 

 

 

 

 

interview-met-interviewer-over-shoulder-3-1200bij800

 

Tip 5

  • En in relatie tot tip 2 zie je dat een close up in deze situatie (zonder interviewer) maakt dat de geïnterviewde veel te ver naast de camera kijkt.
    Hij kijkt weg van de camera, wat minder intensief en minder intiem is. Op zich kan het wel, omdat de interviewer ook af en toe ‘over shoulder’ in beeld is.
  • Besluit je om in je film de interviewer niet in beeld te laten komen, zet de interviewer dan vlak naast de camera neer.

 

 

 

interview-met-interviewer-over-shoulder-2-122bij800