Hoe vind je filmonderwerpen?

Het is best moeilijk goede onderwerpen voor je videofilm te vinden. Immers, de film moet leuk en interessant zijn voor je kijker. Wat is er dan leuker dan een film te maken over bijvoorbeeld familieleden, vrienden, kennissen of buren? Het is extra plezierig om met hen op pad te gaan en je deelt samen de mooie momenten van het eindresultaat. Een dankbaar publiek! Onderwerpen zijn makkelijker te vinden dan je denkt.

Planmatig

Maar wil je een goed onderwerp vinden binnen de familie of kennissenkring, ga dan –net als altijd- planmatig te werk. Ga niet over één nacht ijs. Bereid je film goed voor. Je zult zien, je vindt onderwerpen om van te smullen. Maar ook personages die interessant genoeg zijn voor een spannende videofilm of interessante documentaire.

Neem gewoon een pen en een stuk papier. En schrijf daarop alle namen van je familie, vrienden en kennissen. Ook hun kinderen, partners, neven en nichten etc. Denk ook aan kennissen uit het café of van de buurt- of sportvereniging.

Heb je een lijst gemaakt, ga dan stap voor stap de namen langs en schrijf erachter wat je van die persoon weet: zijn beroep, hobby’s, gezinsleven e.d. Schrijf alles op. Je zult zien dat daar heel wat leuke onderwerpen uit gaan voortkomen. Verbaas je over de lange lijst die ontstaat, zomaar vanzelf. Al die mensen en hun achtergronden bestaan in jouw naaste omgeving. Je hoeft alleen nog maar een goed onderwerp uit te kiezen.

Is het te verfilmen?
Ga bij elk onderwerp na of het goed te verfilmen is. Als oom Karel graag cruiset over de wereldzeeën, dan is dat prima, maar het is financieel en tijdtechnisch niet te doen om dat te verfilmen.

Je zult achter de namen ook veel sportinteresses vinden. Op zich goed te verfilmen, maar er is al zoveel sport. Zoek naar de net even iets andere onderwerpen. Misschien is er een zwager die in de paardenwereld zit. Van de kortebaanraces kun je een hele leuke film maken!

Of bijvoorbeeld die ene zwager of buurman met een enorme platencollectie. Waarom houdt hij die collectie aan en lukt het hem die ene zeldzame plaat te vinden? Dát kunnen mooie onderwerpen zijn voor je film.

Zo zul je zien dat er heel veel onderwerpen te vinden zijn door een simpel rondje langs de familie, vrienden, buren en kennissen.

In de workshop ‘Van idee tot script’ werken we dit samen uit. Planmatig, gestructureerd, vanuit een goede voorbereiding. Zodat je film extra de moeite waard wordt om te bekijken.

Foto: kennissen die wekelijks op de bazaar staan, zijn ook een leuk onderwerp!

Assortment of brass statuettes frames ans other souvenirs.